Flå har en av landets første barnehager bygd i massivtre

Flå kommune satser millioner på de unge. I vår åpnet den nye barnehagen til nærmere 20 millioner kroner. Bygda som ligger først i Hallingdal har en av de første barnehagene i landet som er bygd i massivtre. Ordføreren i Hole Kommune, Per Berger og ordfører i Ål, Solveig Vestenfor kom begge for å lære mer.

Befaringen i Flå er en rekke av befaringer der målet er erfaringsoverføring mellom kommuner og regioner.

Massivtre hadde vi bestemt oss for sa ordfører Tor Egil Buøen når BYGG i TRE arrangerte befaring for kommuner og fylkeskommuner denne uka. Hallingdal er omgitt av skog, og vi er opptatt av å «sette tømmeret i arbeid» sa han.

Barnehagen er bygd i massivtre, har ventilasjon med kjøling, adgangskontroll på enkelte dører, solskjerming på vinduer mot syd og vest og varmepumpe luft til vann. Det er mye læring i et slik prosjekt forteller prosjektleder Kjell Erik Østdahl. Det han spesielt påpeker er at prosjektering må gjøres grundig og tar noe lengre tid enn i bygging på konvensjonell måte. Byggetiden er imidlertid meget rask og tar igjen den tapte tiden med godt monn. Bruk av arkitekter og konsulenter som kan å bygge i tre og som har dokumentert erfaring på området er også en suksessfaktor forteller han. Få inn trekompetanse tidlig! God kompetanse fra starten av gjør at å bygge i tre er mer enn konkurransedyktig sammenlignet med stål og betong forteller han.

Bilde 1
Bilde 2
I taket er det lyddempende plater i trefiber.

Dagens barnehage var i full drift i hele byggeperioden. Dette kommer av at byggeplassen var stille forteller Buøen. Prosjektet hadde god flyt, det var som en elv som rant stille forbi beskrev han. På denne måten kunne de 50 barna i den gamle barnehagen slippe og flytte til andre lokaler. Den gamle barnehagen som ligger vegg i vegg skal nå huse kontorer, samt klubbhus for det lokale idrettslaget.

Bilde 3
Den gamle barnehagen var i drift under hele byggeperioden. I dag er barnehagen under rehabilitering.