Det var en engasjert liten forsamling som møttes hos Kebony i Skien denne uka. Både kommuner, produsenter og entrepenører fikk en god innføring i «husets værhud» – altså kledning. Siden begynnelsen av 1600- tallet har tre vært benyttet som kledningsmateriale i Norge. Ulrich Hundausen, forsker ved Treteknisk Institutt, ga oss en god innføring om hvordan velge rett kledning til rett bygg. Holdbarhet og fukt, naturlig gråning, overflatebehandling og brannbeskyttelse var sentrale temaer. Her var det mye å lære – og ikke minst for kommunene som må bestille og sette de rette kravene i sitt konkurransegrunnlag når de skal ut på markedet. Presentasjonen til Ulrich ligger vedlagt.

Sonde Melås, prosjektleder i Nome Kommune har ansvar for utbygging av nytt sykehjem og Sandra Lein er prosjektleder for utbygging av ny skole i Hokksund. Begge prosjektene skal etter planen bygges i tre – og nå var de på jakt etter hvilke kledning som kunne være passende for disse byggene. Kommunene har lave vedlikholdsbudsjetter forteller Melås, så vi er avhengig av kledning som er vedlikeholdsfri.

Bilde 1
Kebony Clear og Kebony Kebony Character er de to hovedtypene av materialer som produseres hos Kebony. Her ved Karl Andre Evensen som jobber med Innovasjon og utvikling i Kebony
Bilde 2
Kebony Clear er laget av Pinus Radiata fra New Zealand

Fabrikkdirektør Geir Idar Holte lærte oss mer om Kebony og viste oss rundt i fabrikken. Kebonys egenskaper gjør at det har en rekke forskjellige bruksområder, og det er særlig mye brukt til terrasser og utvending kledning. Teknologien bak Kebony er en patentert trebehandlingsprosess utviklet i Norge. En biologisk væske endrer treets cellestruktur og gir en vedlikeholdsfri kledning med lang levetid. Treverket blir varmebehandlet, hvorpå de tilsatte kjemikaliene polymeriserer og skaper et stabilt, hardt og slitesterkt tremateriale. Det er furu som er utgangspunktet for alle produktene, enten furu fra Sverige eller den hurtigvoksende Montereyfuru eller mer korrekt Pinus Radiata fra new Zeland.

Tusen takk for oss – og at vi fikk komme å se og lære!!